Bereikbaarheid tijdens ziekte

“Ik ben al even ziek en nu heeft mijn baas gezegd dat ik geen geld krijg vanaf deze maand, omdat ik niet thuis was toen hij mij belde. Maar hij heeft mij helemaal niet gebeld en trouwens moet ik dan de hele dag thuis blijven?”

Een werknemer die ziek is en daardoor niet in staat is om te werken heeft recht op doorbetaling van zijn salaris. Wel moet de werknemer zich houden aan allerlei verplichtingen die gelden tijdens ziekte. Ook de werkgever zal zich daaraan moeten houden. Een van die verplichtingen is dat de werknemer tijdens ziekte bereikbaar moet zijn voor de werkgever zodat deze van het verloop van de arbeidsongeschiktheid op de hoogte blijft en voor controles van de arbodienst. Natuurlijk hoeft de werknemer niet de hele dag thuis te blijven. Redelijk is bijvoorbeeld het voorschrift, dat de werknemer elke dag tussen 10-12 en van 14-16 uur thuis moet zijn. Uiteraard moet de werknemer ervoor zorgen dat zijn baas het juiste telefoonnummer heeft. Opschorting van het salaris mag pas nadat de werkgever dit heeft gemeld aan de werknemer en deze ook de kans heeft gekregen om alsnog aan het voorschrift te voldoen.
In het geval hierboven had de werkgever contact opgenomen met de werknemer op het telefoonnummer dat niet meer in gebruik was. De werknemer had echter op tijd het nieuwe nummer doorgegeven zodat hij wel bereikbaar was. Na een schriftelijk verzoek tot betaling van het salaris, kreeg de werknemer zijn geld weer.

Eerste advies vrijblijvend en kosteloos

073-2200453